Smitter Psoriasis?

Selvom man ikke kender den direkte årsag til psoriasis, kan man med sikkerhed sige at psoriasis smitter ikke. 

Psoriasis er en autoimmun sygdom, som aldrig forsvinder 100%, hvis man først har haft den i udbrud.

At sygdommen er autoimmun betyder, at kroppens immunforsvar angriber egne friske, sunde og raske celler. Autoimmune sygdomme opstår fordi immunsystemet ikke kan skelne imellem sygdoms celler og kroppens egne celler.

Læs også: Hvad er Psoriasis?

Psoriasis er en meget lav-risiko autoimmun sygdom. Nogle af de sværere autoimmune sygdomme er f.eks. sclerose og diabetes (type 1). Der er dog ikke nogen risiko for, at psoriasis udvikler sig til f.eks. sclerose.

Nogle personer har en øget risiko for at få psoriasis. Forskning har vist at visse vævstyper har større tilbøjelighed til blive ramt af psoriasis. Det er vævstyper HLA B13, HLA B16, HLA B17, HLA CW6 og HLA DR7.

Det er ikke alle personer, der har ovenstående vævstyper, og derfor er det ikke alle der har samme tilbøjelighed til at få psoriasis.

Forskere har ledt efter ét bestemt gen, der forsager psoriasis, men har i stedet fundet flere forskellige gener, der kan være involveret i dannelsen af psoriasis.

Der er derfor belæg for, at dannelsen af psoriasis til dels kan være arveligt.

Læs også: Er psoriasis farligt?

Psoriasis kan sagtens være i sine gener, uden at være aktiv eller i udbrud. Dermed kan man sagtens være bærer af sygdommen, uden at have symptomerne som røde områder af huden der skaller.

Der skal typisk en udløser eller trigger til, for at psoriasis bliver udløst eller opstår.

Der kan være mange årsager til, at psoriasis pludselig kommer i udbrud.

Det kan være en infektion i kroppen eller at man i en periode er under stort psykisk stress.

Der er i de senere år, også fundet en forbindelse mellem en persons generelle velvære og graden af psoriasis-udbrud. Jo bedre balance man befinder sig i, jo færre udbrud af psoriasis vil man se.

Fakta om Psoriasis

  • Psoriasis er en kronisk sygdom
  • Psoriasis smitter ikke
  • Psoriasis kan komme overalt på kroppen
  • Psoriasis er højest sandsynligt arveligt
  • Psoriasis kan dæmpes, men forsvinder aldrig

FAQ

Hvad er psoriasis?

Psoriasis er en kronisk sygdom, der viser sig ved at områder på huden bliver rødlig og huden kan skalle. At sygdommen er kronisk, betyder at den har et langvarigt forløb og/eller konstant vender tilbage. Man kan derfor forvente at sygdommen aldrig forsvinder helt.

Hvorfor får man psoriasis?

Læger og fagpersoner kender ikke den helt præcise grund til, hvorfor man får psoriasis. Men man kan med 100% bekræfte at det ikke smitter. Flere teorier går på, at psoriasis er arveligt. Det er der også flere beviser på. 

Er psoriasis farlig?

Psoriasis er ikke farligt, selvom det kan være irriterende og gøre lidt ondt. Ofte vil de hudområder, hvor der er psoriasis klø. Men det er bestemt ikke farligt. Hverken for dig eller andre.

Hvordan kan man behandle psoriasis?

Den bedste behandling på psoriasis er en sund livsstil. Spis sundt, dyrk motion og vær positiv. Hertil skal du huske at smøre de hudområder med psoriasis med en rigtig god creme.

Smitter psoriasis?

Psoriasis smitter absolut ikke.

Er psoriasis almindeligt?

Psoriasis er meget almindeligt. Det vurderes at mellem 2-3% af alle mennesker har psoriasis. I Danmark svarer det til ca. 180.000 personer. 

Andre artikler omkring Psoriasis

Psoriasis

Psoriasis     Fakta om Psoriasis Psoriasis er en kronisk sygdom Psoriasis smitter ikke Psoriasis kan komme overalt på kroppen Psoriasis er højest sandsynligt arveligt Psoriasis kan dæmpes, men forsvinder aldrig Fortæl os om dine oplevelser på vores Facebook-side ...

læs mere

Hvad er Psoriasisgigt?

Hvad er Psoriasisgigt?     Fakta om Psoriasis Psoriasis er en kronisk sygdom Psoriasis smitter ikke Psoriasis kan komme overalt på kroppen Psoriasis er højest sandsynligt arveligt Psoriasis kan dæmpes, men forsvinder aldrig Fortæl os om dine oplevelser på vores...

læs mere

Er psoriasis arveligt?

Er Psoriasis arveligt?     Fakta om Psoriasis Psoriasis er en kronisk sygdom Psoriasis smitter ikke Psoriasis kan komme overalt på kroppen Psoriasis er højest sandsynligt arveligt Psoriasis kan dæmpes, men forsvinder aldrig Fortæl os om dine oplevelser på vores...

læs mere

Psoriasis symptomer

Psoriasis symptomer   Psoriasis symptomer   Almindelige symptomer rød og skællende hud plamager irriteret hud tør hud   Øget skæl   Negleforandring psoriasis i neglene Symptomer på Psoriasisgigt   Fakta om Psoriasis Psoriasis er en kronisk sygdom Psoriasis smitter...

læs mere