Psoriasis og vinter – Her får du 5 gode råd

Når vinteren kommer og vejret bliver koldere, gælder det om at pleje sin psoriasis ekstra godt.

Det kolde vejr og tørre luft, er tit hårdere mod huden og psoriasis, end den lune sommerluft.

Derfor har vi samlet 5 gode råd til, hvordan du skal pleje din psoriasis om vinteren.

1. Smør oftere med creme

Om vinteren er luften meget tør. Det betyder også, at din hud har større tendens til at tørre ud. Det gælder specielt de områder, hvor du har psoriasis.

Din hud skal holdes fugtig og smidig. Det gælder også områder med psoriasis.

Derfor skal du huske, at smøre med din favoritcreme oftere.

Læs også: Smitter Psoriasis?

2. Husk dine kosttilskud

Når dagene bliver kortere, og man bliver udsat for mindre sol, kan det være en god idé at tage lidt ekstra kosttilskud – Specielt A-vitamin.

A-Vitamin anbefales især til vintermånederne, hvor man ikke optager samme mængder igennem solens lys.

Se Med24’s store udvalg af A-Vitamin HER. 

Husk også at tilpasse dit indtag af fiskeolie, så du får den rette mængde i løbet af vinteren. Det har din hud godt af, og det hjælper også på din psoriasis.

Se Med24 store udvalg af høj kvalitets fiskeolie. 

3. Lad din psoriasis få luft

Det kolde vejr og klima, betyder at vi pakker os mere ind. Væk er shorts og t-shirt og i stedet går vi med langbukser og har tykke trøjer på.

Det kan betyde, at dit psoriasis ikke får luft og huden ikke får plads til at ånde. Ellers kan du opleve at dit psoriasis klør mere end normalt.

Læs også: Begyndende Psoriasis

4. Husk motionen

Motion har en stor indflydelse på din velvære. Selvom det er mørkt udenfor, og vejret måske ikke altid er lige godt, er det vigtigt at få dyrket motion. Det kan være en ekstra god tur med hunden, en tur ned i fitnesscenteret eller en tur i svømmehallen.

Det vigtigste er, at du får rørt dig. Det giver dig en øget fornemmelse af velvære, og det har en positiv effekt på din psoriasis.

5. Undgå for meget usundt

Vinter og især jul betyder hygge for mange. Med hyggen følger der ofte vin, snolder og andre gode sager.

Det er alt sammen meget lækkert, og selvfølgelig skal der være plads til godter i den gode juletid.

Men pas på, at det ikke tager overhånd, og bliver til rigtig store mængder. Det kan have en negativ effekt på din psoriasis, i form af udbrud og kløe.

Specielt alkohol har en negativ effekt, og er forbundet med udbrud af psoriasis.

Nyd julen, men nyd også at din psoriasis ikke er nær så besværlig, hvis du spiser sund.

Læs også: Er psoriasis farligt?

Fakta om Psoriasis

  • Psoriasis er en kronisk sygdom
  • Psoriasis smitter ikke
  • Psoriasis kan komme overalt på kroppen
  • Psoriasis er højest sandsynligt arveligt
  • Psoriasis kan dæmpes, men forsvinder aldrig

FAQ

Hvad er psoriasis?

Psoriasis er en kronisk sygdom, der viser sig ved at områder på huden bliver rødlig og huden kan skalle. At sygdommen er kronisk, betyder at den har et langvarigt forløb og/eller konstant vender tilbage. Man kan derfor forvente at sygdommen aldrig forsvinder helt.

Hvorfor får man psoriasis?

Læger og fagpersoner kender ikke den helt præcise grund til, hvorfor man får psoriasis. Men man kan med 100% bekræfte at det ikke smitter. Flere teorier går på, at psoriasis er arveligt. Det er der også flere beviser på. 

Er psoriasis farlig?

Psoriasis er ikke farligt, selvom det kan være irriterende og gøre lidt ondt. Ofte vil de hudområder, hvor der er psoriasis klø. Men det er bestemt ikke farligt. Hverken for dig eller andre.

Hvordan kan man behandle psoriasis?

Den bedste behandling på psoriasis er en sund livsstil. Spis sundt, dyrk motion og vær positiv. Hertil skal du huske at smøre de hudområder med psoriasis med en rigtig god creme.

Smitter psoriasis?

Psoriasis smitter absolut ikke.

Er psoriasis almindeligt?

Psoriasis er meget almindeligt. Det vurderes at mellem 2-3% af alle mennesker har psoriasis. I Danmark svarer det til ca. 180.000 personer. 

Andre artikler omkring Psoriasis

Psoriasis

Psoriasis     Fakta om Psoriasis Psoriasis er en kronisk sygdom Psoriasis smitter ikke Psoriasis kan komme overalt på kroppen Psoriasis er højest sandsynligt arveligt Psoriasis kan dæmpes, men forsvinder aldrig Fortæl os om dine oplevelser på vores Facebook-side ...

læs mere

Hvad er Psoriasisgigt?

Hvad er Psoriasisgigt?     Fakta om Psoriasis Psoriasis er en kronisk sygdom Psoriasis smitter ikke Psoriasis kan komme overalt på kroppen Psoriasis er højest sandsynligt arveligt Psoriasis kan dæmpes, men forsvinder aldrig Fortæl os om dine oplevelser på vores...

læs mere

Er psoriasis arveligt?

Er Psoriasis arveligt?     Fakta om Psoriasis Psoriasis er en kronisk sygdom Psoriasis smitter ikke Psoriasis kan komme overalt på kroppen Psoriasis er højest sandsynligt arveligt Psoriasis kan dæmpes, men forsvinder aldrig Fortæl os om dine oplevelser på vores...

læs mere

Psoriasis symptomer

Psoriasis symptomer   Psoriasis symptomer   Almindelige symptomer rød og skællende hud plamager irriteret hud tør hud   Øget skæl   Negleforandring psoriasis i neglene Symptomer på Psoriasisgigt   Fakta om Psoriasis Psoriasis er en kronisk sygdom Psoriasis smitter...

læs mere