Hvad er Psoriasis?

Psoriasis er en kronisk sygdom, der vises som røde pletter, hvor huden skaller og klør. Det er en af de mest udbredte og almindelige hudsygdomme i Danmark.

Psoriasis-navnet stammer fra det græske ord, der betyder kløe, hvilket er meget sigende om sygdommen.

At sygdommen er kronisk, betyder at den har et langvarigt forløb og/eller konstant vender tilbage. Man kan derfor forvente at sygdommen aldrig forsvinder helt.

Man kan heldigvis behandle psoriasis på flere måder, der minimere de gener psoriasis medfører – men sygdommen vil aldrig forsvinde helt. Ofte har man perioder, hvor symptomerne er næsten væk. Alternativt kan man også have perioder, hvor psoriasisen slår mere ud end normalt.

Jeg oplever psoriasis som en sygdom, der indikere din livsstil. Hvis du er i balance, lever sundt og er glad, vil du også opleve færre gener.

Hvis du til gengæld er stresset, spiser usundt, dyrker for lidt motion, drikker alkohol og er i ubalance, vil du også typisk få flere gener – ofte i form af klø og huden skaller mere end normalt.

Der er rigtig mange forskellige grader af psoriasis.

Nogle kan have en lille plet eller område på albue, og ikke rigtig være klar over, at man har psoriasis – men bare tørre albuer. Mens andre kan være meget svært ramt, hvor store områder på kroppen kan være røde, skalle og være irritable.

Læs også: Smitter Psoriasis?

Fakta om Psoriasis

  • Psoriasis er en kronisk sygdom
  • Psoriasis smitter ikke
  • Psoriasis kan komme overalt på kroppen
  • Psoriasis er højest sandsynligt arveligt
  • Psoriasis kan dæmpes, men forsvinder aldrig

Hvad er symptomerne på psoriasis?

Psoriasis ses som små ofte røde områder på huden. Størrelsen varierer fra 5 mm til store plamager, der kan fylde hele underarmen.

Huden vil i de ramte områder skalle meget, og huden vil være tynd. Jo tørrere huden er, des mere kløer det ramte område også. Når huden er så tynd som den er, kommer man også let til at bløde, når man klør i sit psoriasis.

Det kan være utroligt fristende, at give efter for den trælse kløe. Men det bedste for ens hud og velvære er at smøre den med en fed, fugtgivende creme.

De typiske steder, hvor psoriasis slår ud er albuer, knæ, ankler, knoer. Det er typisk steder hvor huden er strukket ud ved et led. Ofte findes psoriasis også i hovedbunden, og det kan være sværere at behandle.

Læs også: Er psoriasis farligt?

Hvilke former for psoriasis findes der?

Der findes flere former for Psoriasis. De forskellige typer af psoriasis har forskellige navne alt efter placering på huden og sværhedsgraden.

Den mest hyppige form for Psoriasis kaldes Kronisk plaque psoriasis eller psoriasis vulgaris.

Psoriasis Vulgaris

Den mest almindelige form for psoriasis. Her danner huden små pletter eller plamager, der varierer i størrelsen, hvor huden får en skællende skorpe. Pletterne kan med tiden vokse i størrelse, og endda vokse sammen, så store dele af huden rammes.

Denne type er arveligt betinget, hvis du har den har du derfor arvet den igennem arvematerialet fra dine forældre.

Den ses typisk på knæ, albuer og i hårbunden. Den bryder oftest ud i en ung alder – normalt i teenageårene fra 13-19 år.

Hårbundspsoriasis

Rigtig mange der er ramt af psoriasis, er også ramt i hårbunden. Det ses ofte ved plamager omkring ører, ved hårgrænsen og det øverste af panden. Plamagerne er røde og huden skaller meget.

Hvis du i forvejen har psoriasis, skal du holde øje med, om du pludseligt har mere skæl i håret end normalt. Det kan ofte være et tegn på begyndende psoriasis i hårbunden.

Inverse psoriasis

Inverse psoriasis er psoriasis ved hudfolder. Det findes typisk ved personer der lider af overvægt.

Huden skaller meget begrænset i de ramte områder, og det er typisk kun huden i folden der er ramt.

Pustuløs psoriasis

Dette er den mest sjældne form for psoriasis. Den ses i forbindelse med almindelig psoriasis, i form af meget følsomme gule prikker på. Det er ikke en infektion, som mange ofte fejlagtigt vurderer, men en samling af hvide blodlegemer.

Psoriasisgigt

Psoriasisgigt er en hyppig følgesygdom ved psoriasis. Hvis et eller flere led har været ramt af psoriasis i en længere årrække, er det ikke usandsynligt at samme led vil blive ramt af psoriasisgigt.

Ledet bliver ømt og hævet, og senehæftningerne omkring ledet kan også have en øget ømhed.

Hvordan behandler man psoriasis?

Der findes mange behandlingsformer af psoriasis, men ikke nogen behandling der endeligt fjerner eller nedbryder sygdommen.

Alt efter kompleksiteten og sværhedsgraden af psoriasis, kan en behandling variere fra cremer og kosttilskud til lysbehandling med ultraviolet (UV) stråler.

I nogle tilfælde bliver man ordineret tabletter med et væksthæmmende stof og i rigtig svære tilfælde kan en biologisk behandling med proteiner som antistoffer ordineres.

Der er heldigvis rigtig mange forholdsregler, som du selv kan tage for at mindske din psoriasis:
Spise sundt, dyrke motion, undgå alkohol, undgå stress og tage sol.

Mistanke om psoriasis? Dette skal du gøre:

Hvis du har mistanke om, at du er blevet ramt af psoriasis, kan du spørge dine forældre om de har psoriasis eller om andre i familien har.

Du kan også søge læge, der med større sikkerhed kan komme med en præcis vurdering.

Du kan spørge dig selv, om der er sket ændringer i dit liv, som kan have udløst et udbrud af psoriasis. Har du gennemgået en meget stresset periode, eller har du levet meget usundt på det sidste? Har du haft en infektion f.eks. halsbetændelse?

Det er alle faktorer som kan resultere i et udbrud af psoriasis.

Læs også: Begyndende Psoriasis

FAQ

Hvad er psoriasis?

Psoriasis er en kronisk sygdom, der viser sig ved at områder på huden bliver rødlig og huden kan skalle. At sygdommen er kronisk, betyder at den har et langvarigt forløb og/eller konstant vender tilbage. Man kan derfor forvente at sygdommen aldrig forsvinder helt.

Hvorfor får man psoriasis?

Læger og fagpersoner kender ikke den helt præcise grund til, hvorfor man får psoriasis. Men man kan med 100% bekræfte at det ikke smitter. Flere teorier går på, at psoriasis er arveligt. Det er der også flere beviser på. 

Er psoriasis farlig?

Psoriasis er ikke farligt, selvom det kan være irriterende og gøre lidt ondt. Ofte vil de hudområder, hvor der er psoriasis klø. Men det er bestemt ikke farligt. Hverken for dig eller andre.

Hvordan kan man behandle psoriasis?

Den bedste behandling på psoriasis er en sund livsstil. Spis sundt, dyrk motion og vær positiv. Hertil skal du huske at smøre de hudområder med psoriasis med en rigtig god creme.

Smitter psoriasis?

Psoriasis smitter absolut ikke.

Er psoriasis almindeligt?

Psoriasis er meget almindeligt. Det vurderes at mellem 2-3% af alle mennesker har psoriasis. I Danmark svarer det til ca. 180.000 personer. 

Andre artikler omkring Psoriasis

Psoriasis

Psoriasis     Fakta om Psoriasis Psoriasis er en kronisk sygdom Psoriasis smitter ikke Psoriasis kan komme overalt på kroppen Psoriasis er højest sandsynligt arveligt Psoriasis kan dæmpes, men forsvinder aldrig Fortæl os om dine oplevelser på vores Facebook-side ...

læs mere

Hvad er Psoriasisgigt?

Hvad er Psoriasisgigt?     Fakta om Psoriasis Psoriasis er en kronisk sygdom Psoriasis smitter ikke Psoriasis kan komme overalt på kroppen Psoriasis er højest sandsynligt arveligt Psoriasis kan dæmpes, men forsvinder aldrig Fortæl os om dine oplevelser på vores...

læs mere

Er psoriasis arveligt?

Er Psoriasis arveligt?     Fakta om Psoriasis Psoriasis er en kronisk sygdom Psoriasis smitter ikke Psoriasis kan komme overalt på kroppen Psoriasis er højest sandsynligt arveligt Psoriasis kan dæmpes, men forsvinder aldrig Fortæl os om dine oplevelser på vores...

læs mere

Psoriasis symptomer

Psoriasis symptomer   Psoriasis symptomer   Almindelige symptomer rød og skællende hud plamager irriteret hud tør hud   Øget skæl   Negleforandring psoriasis i neglene Symptomer på Psoriasisgigt   Fakta om Psoriasis Psoriasis er en kronisk sygdom Psoriasis smitter...

læs mere